Supporting the Players, Building the Game

KENYATAAN PFA MALAYSIA BERHUBUNG ENAM PASUKAN YANG MEMPUNYAI TUNGGAKAN GAJI – 29 MAC 2017

Web Layout_Media Press 29 Mac

Merujuk kepada kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif FMLLP, Kevin Ramalingam yang disiarkan di The Star pada 29 Mac 2017, PFAM amat bersetuju dengan cadangan penolakan mata yang ingin dibuat dan berharap agar ia dilaksanakan secepat mungkin. 

Cadangan ini telah lama dikemukakan tetapi tidak dapat dilaksanakan dahulu kerana wujudnya kekangan yang tidak dapat dielakkan. Namun begitu, melihat kepada perubahan positif dan kesediaan FMLLP untuk melaksanakan cadangan ini, PFAM menyambut baik dan menggesa agar pasukan-pasukan yang mempunyai masalah tunggakan gaji tampil memberi komitmen untuk menyelesaikan isu ini.

Bagi PFAM, sudah tiba masanya pelaksanaan potongan mata ini disegerakan sebagai langkah awal selain membawa mesej jelas bahawa isu tunggakan gaji adalah perkara yang sangat serius dan mesti dibasmi sepenuhnya. Ia juga adalah sebagai lambang keadilan buat para pemain yang telah lama menunggu hak mereka dan terpaksa menempuh suatu tempoh kehidupan yang sukar kerana sikap tidak serius yang ditunjukkan oleh pasukan untuk menyelesaikan isu ini. 

Pada masa yang sama juga, PFAM berharap agar kes tertunggak di FAM dapat disegerakan bagi menjaga kebajikan pemain dan juga memastikan cadangan ini dapat dilaksanakan secepat mungkin ke atas pasukan yang ingkar dengan arahan Jawatankuasa Status FAM.

Izham Ismail
Ketua Pegawai Eksekutif 
PFA Malaysia

Building the Game