KENYATAAN PFA MALAYSIA BERHUBUNG ISU POTONGAN MATA 3 MEI 2017

Berhubung tindakan Football Malaysia Limited Liability Partnership (FMLLP) yang mengumumkan pemotongan mata terhadap pasukan yang gagal melunaskan gaji, caruman KWSP, pembayaran SOCSO atau cukai pendapatan kepada LHDN, PFAM menyambut baik dan sememangnya memberikan sokongan penuh terhadap tindakan ini.

Isu tunggakan gaji adalah merupakan isu yang sering berlaku dalam kancah bolasepak tempatan. PFAM percaya, menerusi tindakan potongan mata dan “transfer ban”(bersyarat), ini adalah mesej yang jelas daripada pihak FAM dan FMLLP, betapa kegagalan pasukan dalam menguruskan gaji pemain adalah merupakan kesalahan yang serius dan berat.

Oleh itu, PFAM berharap agar hukuman ini menjadi pengajaran terhadap pasukan yang dikenakan tindakan dan juga menjadi peringatan kepada pasukan-pasukan lain. Pada masa yang sama, PFAM turut menggesa agar pasukan yang dikenakan hukuman ini untuk segera menyelesaikan tunggakan gaji tersebut. Hal ini bagi memastikan intergriti industri bolasepak tempatan terpelihara menerusi kebajikan para pemain yang tidak diabaikan.

PFAM juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Presiden FAM yang juga Pengerusi FMLLP, Tunku Ismail, yang telah mengambil tindakan dengan segera terhadap isu tunggakan gaji ini. Semoga perubahan positif ini dapat memastikan nilai profesionalisme diangkat pada tahap yang selayaknya.

Hairuddin Omar
Presiden PFAM

Share this article:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp